Marios Retroblogg

Direktlänk till inlägg 25 januari 2011

Mina hjältar på 50-talet

Av Mario Matteoni - 25 januari 2011 17:43

Robin Hood, Emiliano Zapata, Engelbrekt, Spartacus var mina historiska hjältar.

Alla hade de kämpat för de fattiga, för friheten och mot övermakten.


På 40-50-talet kom några till.Salvatore Giuliano (1922 –1950)

  


Salvatore Giuliano – den unge sicilianske rövarhövdingen som stal från de rika och gav till de fattiga blev mångas hjälte. Jag läste allt som skrevs om honom och bad farsan rapportera om vad han läst i italienska tidningar.

Det berättades om Giuliano att han plötsligt dök upp hos en gammal änka som skulle avhysas från sin gård för att hon inte kunde betala arrendet. Med sig hade Giuliano en packe sedlar som han överlämnade till kvinnan och därefter drog sig tillbaka. Pengarna hade han stulit från rika markägare.

En annan gång blev Giuliano vittne till hur en rik bonde bryskt körde iväg en gammal fattig och eländig man som tiggde filmjölk. Giuliano gav den fattige pengar och gick sedan till bonden och bad om filmjölk. Bonden, som genast såg att det var den berömde banditen, for ivrigt iväg efter filmjölk som han underdånigt serverade Giuliano.

Men i stället för att dricka filmjölken hällde Giuliano filmjölken i kulsprutegevärets pipa medan han höll geväret som ett litet barn, klappade det och jollrande sa: ”Är du törstig lille vän? Vill du ha mer? Nå här ska du få min lilla älskling”. När bonden undrade varför han gjorde på det viset, svarade Giuliano:

”Därför att det inte var till mig du gav filmjölken, utan till mitt gevär för att du var rädd för det” svarade Giuliano. ”Om du i fortsättningen kör bort en fattig man som ber om hjälp får du med Giuliano att göra!”.

   

1947 skrev Giuliano ett brev till USA:s president Truman och föreslog stöd för att separera Sicilien från Italien och istället ansluta Sicilien i förbund med USA. Anledningen var att den sicilianska separatiströrelsen slagit sig ihop med Guiliano. Han beundrade USA och han var en uttalad antikommunist och trodde på idén om ett fritt Sicilien.

Sedan Giuliano alltmer dragits in i politiken och i maffians affärer gick det utför för honom.

I juli 1950 hamnade han i en fälla som gillrats av polisen och han sköts i en kort eldstrid. När han dog var han bara tjugosju år gammal. Jag var tretton.

   


Che Guevara (1928- 1967) och Fidel Castro, (1926 -)

 

   

De träffades 1955 medan Fidel och hans bor Raol levde i exil i Mexico City. Castro planerade att fara tillbaka till Kuba för att störta general Fulgencio Batista, som gripit makten och gjort sig själv till diktator efter presidentvalet 1952.

  
Tillsammans med 81 män klev de på båten Granma i Mexiko november 1956 med kurs mot Kuba. De landsteg på Kuba och blev upptäckta av det kubanska flygvapnet. Gruppen splittrades i två delar, och de vandrade i två dagar utan proviant, innan de lyckades omgruppera sig. De påbörjade en vandring mot bergsområdet vid Sierra Maestra när de mötte den kubanska armén, vilket resulterade i en lätt nackskada för Guevara. Bara 12 av de 81 rebellerna överlevde denna attack. Genom sin skicklighet i strid, sitt mod och sin hänsynslöshet blev Guevara snart Castros närmaste man och commandante.
Gerillakriget varade i två år innan revolutionärerna i januari 1959 segrade efter att Batista hade flytt landet på nyårsafton. Rörelsens trupp marscherade in i Havanna där arbetarna utlyst generalstrejk för att stödja dem. Efter revolutionen bildade de tillsammans med andra grupper "Den kubanska revolutionens enade parti" vilket senare döptes om till "Det kubanska kommunistiska partiet".  


Elise Ottesen-Jensen (1886 -1973)   


  

Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, var en norsk-svensk sexualupplysare, journalist och frihetlig socialistisk agitator.

Sedan 20-talet hade hon ägnat sig åt sexualupplysning och politik. 1933 grundade hon Riksförbundet för Sexuell Upplysning, RFSU. Hon var ordförande för organisationen 1933–1959 och RFSU växte med många medlemmar och ideella krafter. För att få verksamhetens ekonomi att gå ihop och för att sprida preventivmedel började RFSU sälja preventivmedel och sjukvårdsartiklar. Genom hela Sverige undervisade Ottesen-Jensen folk i hur den skulle skydda sig emot graviditet. Hon agiterade också för fri abort, för att avskaffa preventivlagarnas, för homosexuellas rättigheter. Hennes arbete var olagligt och riskerade i och med detta stränga påföljder och var vid ett flertal tillfällen nära att hamna i fängelse.

Hon framträdde då och då i radio och på TV och imponerade på mig genom sin klokhet och oräddhet.


http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=1796054&codingformat=.m4a&metafile=asx  Rosa Parks och den svarta medborgarrättsrörelsen i USA

   


1955 åkte Rosa Parks buss i Alabama-staden Montgomery. Bussarna var segregerade, men när en vit man klev på och Parks ge sin plats till honom vägrade hon. Parks blev arresterad och dömd till böter, men hennes civila olydnad inledde en allmän bussbojkott bland Montgomerys svarta.

  

Bussbojkotten i Montgomery var första gången som hela den svarta befolkningen protesterade tillsammans.

Protesten hade planerats av ”National Association for the Advancement of Colored People” NAACP, som hade valt ut Rosa Parks att inleda den och bett Martin Luther King att förhandla med stadsledningen å de svarta invånarnas vägnar. Bojkotten pågick i över ett år, tills högsta domstolen beslutade att segregerade bussar stred mot konstitutionen.

  


1957 skulle nio svarta elever få börja i en dittills vit skola i Little Rock. Delstatsguvernören ville inte veta av någon skolintegration och skickade nationalgardssoldater för att stoppa de svarta eleverna, men president Dwight D Eisenhower tvingade honom att backa. För att upprätthålla säkerheten ledsagades eleverna av polis, och därefter – när protesterna blev våldsammare – av soldater.

  Sugar Ray Robinson, (1921-1989)


 

   

Boxaren Ray Robinson var den fattige killen från Harlem som arbetade sig upp till ära och berömmelse.

Han var en elegant intelligent boxare med ett kvickt fotarbete, strålande teknik och ett fruktat knockoutslag. Hans matcher visades ofta på journalfilmer på biograferna.

Robinson blev världsmästare första gången 1946 när han tog welterviktstiteln genom att besegra Tommy Bell på poäng. Robinson höll sedan welterviktstiteln fram till 1950 då han avsade sig den. 1951 blev han världsmästare mellanvikt genom att besegra Jake LaMotta på teknisk knockout i trettonde ronden. Han förlorade titeln till Randy Turpin men återtog den snabbt. 1952 gjorde han ett misslyckat försök att erövra VM-titeln i lätt tungvikt. Efter att ha besegrat Rocky Graziano samma år drog han sig tillbaka för att satsa på en danskarriär, dock utan större framgång.

1954 var han tillbaka i ringen och året efter blev han mellanviktsmästare för tredje gången när Carl "Bobo" Olson besegrades.

  

Sugar Ray Robinson mot Bobo Olson


Robinson förlorade titeln 1957 till Gene Fullmer men återtog den igen. Året efter förlorade han titeln ännu en gång men återtog den snabbt en fjärde gång när Carmen Basilio besegrades.

Efter denna sista återerövring behöll Robinson VM-titeln till 1960 då han förlorade den till Paul Pender.

När Ingemar Johansson gjorde ungefär samma resa, och blev världsmästare i tungvikt 1959, var det en stor händelse, men mina hjältar fanns inte längre inom idrotten, och mitt intresse för boxning hade svalnat.


Nya hjältar väntade under det kommande decenniet.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mario Matteoni - 22 september 2011 14:17

Att tänka tillbaka till ungdomstiden är rena terapin för många äldre. Och så är det kul att minnas gamla tider. Men den här bloggen bjuder inte bara på terapi och nostalgi utan också på ett stycke kulturhistoria. Jag, som lagt upp sajten, var ung...

Av Mario Matteoni - 29 augusti 2011 10:12

I mitt tidiga 50-tal  levde killar och tjejer i olika världar. I skolan hade killarna träslöjd och tjejerna syslöjd. Det hette t.o.m. killslöjd respektive tjejslöjd. Och så fanns det särskilda flickskolor. Tjejkompisar hade man inte. Antingen var man...

Av Mario Matteoni - 17 februari 2011 15:19

1950, var ”Music, music, music” en envis slagdänga under året och flera år därefter.     Det var på 50-talet som Povel Ramel tog livet av schlagern eller i alla fall försökte…       …och parodierade Ewert Taub...

Av Mario Matteoni - 13 februari 2011 16:54


1956 började Radiotjänst sända televisionsprogram. I svart/vitt. Färg-TV kom först på 70-talet.            Olle Björklund, Mr Aktuellt     På TV kunde barnen se ”Andy Pandy” och ”Humle och Dumle” ( se...

Av Mario Matteoni - 9 februari 2011 12:32

I mitt barndomshem hade vi hötorgskonst på väggarna, utom en målning som farsan hade målat. Den var bra. En av hötorgsmålningarna föreställande ett rött hus med vita knutar och en tall. Av någon anledning gjorde den mig illamående så jag försökte l...

Presentation


För oss som var unga på 40- och 50-talen.
Det finns ingen anledning att glorifiera femtiotalet och det var sällan bättre förr.
Men min ungdomstid råkade infalla på 50-talet.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Marios Retroblogg med Blogkeen
Följ Marios Retroblogg med Bloglovin'

Var är ditt 50-tal?

Samla minnen från femtiotalet!

Mycket av det vi minns från femtiotalet har försvunnit. Eller finns något kvar av melodier, ting, talesätt, historier, ord, vanor, skrock?

Här vill vi ge dig möjlighet att bidra med dina minnen eller efterlysa sånt som du minns och vill se eller höra igen.

 

 

Efterlysning

Gunnar Öberg i Ronneby efterlyser en inspelning av signaturmelodin till radioserien ”Pelle på planetfärd”. En av barnskådespelarna var Lasse Sarri.

Vem skrev texten till skådespelet?

Finns en inspelning av serien eller signaturmelodin?

Här är melodien upptecknad ur minnet av Gunnar Öberg:

       
Klicka på notbladet så blir det läsligt!

Hör av dig till Gunnar Öberg med info och frågor!

Fråga om ditt 50-tal

19 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se